неділю, 8 вересня 2013 р.




  Минуло 10 років відтоді, як на зарічненську землю, у Древній Нобель, що на березі величного озера з однойменною назвою, з усіх куточків України прибули веселі, і талановиті гумористи, сатирики, митці гострого пера і дотепного слова для участі у першому Всеукраїнському фестивалі гумору «Лауреат Нобельської премії».
        Скільки жартів і сміху злітали над Нобельською землею! 2003-й, 2005-й, 2006-й, 2007-й, 2008-й, 2011-й – жителі та гості Зарічненщини у Ноблі рукоплескали гумористичному творчому цвіту України.
        І ось – 2013-й, 30 серпня – лунає гімн Всеукраїнського фестивалю гумору «Лауреат Нобельської премії».    
        Прийняли й урочисто відкрили  фестиваль гумору «Лауреат Нобельської премії»  голова райдержадміністрації Надія Федюшко, голова районної ради Олександр Доронін, начальник  управління культури облдержадміністрації, заслужений працівник культури України Ярослав Мельник, депутат обласної ради Віталій Бойко.
       Свято сміху – це завжди гарний настрій. Посмішки на обличчях людей, щире жартівливе слово, пісня й  обов’язково – хліб і сіль на вишитому рушнику.
       А далі – присмаком яскравого гумору нагороджували глядачів учасники програми дійства. Смішили публіку літератори, письменники – гумористи: Василь Довжик, Михайло Степанюк, Василь Титечко, Юрій Береза, Іван Кидрук, Микола Кащук, Іван Чернецький та ін.
       Особливо сподобався публіці лікар за фахом, гуморист  за покликанням – Борис Герус з Хмельничинни. Цікавим був виступ пародиста з Тернопільщини Миколи Безіва, завдяки таланту якого глядачі побачили концертні номери Поплавського та Баскова. Окрасою і душею цьогорічного фестивалю гумору стали монологи його незмінного учасника,  заслуженого артиста України, актора Хмельницького академічного театру ляльок Олександра Царука, до смаку прийшовся і дитячий гумор, представлений нашим бродницьким Віталієм Бубновичем, а також дуетами дівчаток з         м. Кузнецовськ.
       Художні номери наших солістів та колективів  районного Будинку культури – Наталії  Гриненко, Василя  Смаглюка, «Криниця», «Журавка», також рівненського  гурту « Мальви» стали невід’ємною  родзинкою свята.

       На свято приїхали гості з багатьох областей України та сусідньої Білорусі. Їхні жарти лунали зі сцени протягом п’яти годин. Переможців визначали у п’яти номінаціях. Особливістю цьогорічного фестивалю є  презентація доробків юних гумористів.         Традиційно на фестивалі визначили лауреатів "Нобельської премії". Ними стали рівненський автор Іван Кидрук та поет з Луцька Іван Чернецький.      Крім того, на фестивалі було  представлено вироби народних умільців, місцевих куховарів. Справжнє святкове містечко із «козацьких» куренів організували  сільські ради району. Його оригінальність, самобутність, краса та привабливість, як і щира гостинність господарів, просто вражали. Огляд – конкурс куренів і склав першу частину святкового дійства. Кожен курінь  вирізнявся чимось своїм, особливим, що не повторювалося в інших.

     Проте, місця  все ж таки конкурсне журі визначило: 1місце – курінь Кухітсько - Вільської сільської ради і подарунок фестивалю – баран; 2 місце  – сільський курінь Локницької, Сенчицької  та Кухченської сільських рад і подарунок – порося; 3 місце - спільний  курінь Неньковицької, Річицької сільських та Зарічненської селищної рад і подарунок фестивалю – гуска.  Решта куренів були відзначені грошовими винагородами за презентабельну, прекрасну підготовку.
        Усі  бажаючі виступили, глядачі  відпочили і посміялися, отже – фестиваль дійшов кінця. Тож, нехай завжди дотепний гумор і жарти  крокують  поруч з нами, нехай шириться слава фестивалю гумору «Лауреат Нобельської премії», який ось уже 10 років незмінно має свою прописку на Зарічненщині, в Ноблі.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар